Sexy Schorten!

Feiten

Tante Dientje kwam mooie retro schorten tegen op haar reis door Amerika. Te leuk om er niets mee te doen. Dit trek je toch gewoon aan (of doe je een schort om...?) omdat het zowel sexy als functioneel is. Maak er een ritueeltje van, met mijn schortje om ga ik in huis aan de slag. Het maakt alles net een beetje leuker. En als je dit schortje op de juiste wijze draagt krijg je vast snel hulp ..........

Pin up met schort Petit Polkadot

Schort Dora

      Pin up Cupcake schortred polkadot schort

  

De historie van het schort,

In zijn oervorm een simpele rechthoekige lap voor je buik en bovenbenen die je kon voorbinden met een band op je rug. Dat was het. Het bedekt niet eens het hele lichaam. Maar het was het beeld van de vrouw aan het werk.

Dientsmeisje met schort

Vroeger was het schort het lot van de vrouw. Het stond model voor de meid of de huisvrouw die het werk moest doen in huis. Het schort hield je kleren schoon, daar was het althans voor bedoeld. Het voorkomen van vlekken op je goeie goed. Het schort bestaat al heel lang kijk maar naar oude schilderijen en de boekjes van Ot en Sien.

ot en sien

In de tijd van Ot en Sien droegen ook jongetjes vaak een schort en, hoe stereotyp, het was meestal een licht blauwe.  

Als het schort een schortje word komen er hele andere beelden op je netvlies. Dat witte kleine schortje van dun katoen... gedragen door een dienstmeisje in een zwart jurkje...... heeft ook niets met schoonhouden te maken maar wel met begeerte. Het bedekt de voorzijde maar laat de billen bloot met een strik als vrolijk accent. De fantasie doet de rest. 

Huisvrouw

In de jaren 50 stond het schort model voor het fatsoen van de huisvrouw. Zorgen en verzorgen. De kinderen konden zich verstoppen onder moeders schort. 

De vrouw ontwikkelde zich en droeg het schort juist als pièce de résistance. Het werd niet alleen meer gedragen om kleding te beschermen tijdens het huishoudelijke werk.

aan de afwas De modellen werden meer en meer een afgeleide van het schattige zondagse kinder jurkje. zachte kleuren, ruches, stippen patronen hartvormige bovenkanten. Om te verleiden en verleid te worden.

Niemand draagt ze eigenlijk meer maar wat waren ze leuk, die jaren 50 schorten, daarom pleit Tante Dientje voor de terugkeer van het schort. 


        pin up in schortje               50´sReacties

(nog) geen reacties

Geef een reactie

Naam
E-mailadres
Reactie